Vic Esparza: Het Sprudge Twenty-interview

Welkom bij The Sprudge Twenty Interviews gepresenteerd door Pacific Barista-serie. Bezoek sprudge.com/twenty voor een volledige lijst van Sprudge Twenty-honneurs voor 2022.

“Vic is uniek in zijn soort. Als een Latinx niet-binair persoon arriveerde Vic op de DFW-koffiescène als een natuurkracht, terwijl al hun hedendaagse koffieleiders overwegend blanke mannen waren. Vic kreeg de kans om hun droom waar te maken toen ze de baan kregen aangeboden om een ​​koffieconcept te creëren dat werd Lazy Daisy Coffee Co in Fort Worth, Texas. Vic pakte de uitdagingen van het openen van een nieuwe coffeeshop aan als een vis in het water. Ze hebben niet alleen café-activiteiten van de grond gebracht, ze ontwikkelden een veilige en inclusieve cafégemeenschap terwijl ze tegelijkertijd ruimte hadden om een ​​bondgenoot te zijn en andere koffiebedrijven te verheffen. Vic’s primaire visie was om met alle ernst een vlag van inclusiviteit te voeren – het team deed er alles aan om elk type persoon te verwelkomen, ongeacht hoe ze zich identificeren, ongeacht hun dieetbeperkingen. Een goed voorbeeld is een eenvoudig symbool: Lazy Daisy is de enige coffeeshop met een pride-vlag op de voorkant van het café. Toen het café opende, was het een groot succes en won Fort Worth Magazine’s beste nieuwe coffeeshop in 2021. Ik zie dat een deel van Vic’s succes in hun altruïstische aard ligt, een kwaliteit die een tweesnijdend zwaard kan zijn in de koffie-industrie – je zou kunnen verwachten dat Vic dag en nacht in het café helpt. Het andere deel van Vic’s succes is het hebben van de geest van een demonstrant: Vic is een natuurlijke leider, altijd bereid om op te komen voor hun overtuigingen, openlijk de status-quo af te wijzen en constant op zoek te zijn naar manieren om progressieve verandering voor vrouwen, de Latinx-gemeenschap en de LBGTQ-gemeenschap. Tijdens de pandemie kon Vic inspringen om oplossingen te bedenken en bezorgdheid over de veiligheid te uiten om barista’s in nood te beschermen. Tijdens het werken en trainen van barista’s bij Fairwave Coffee Collectief, ze waren geduldig, grondig en valideren. Als een echte rockster weet ik dat Vic overal succes zal vinden.”

Genomineerd door Kathy Altamirano

Heb je een koffiezetritueel?

Een van de eerste dingen die ik doe als ik koffie zet, is de juiste muziekvibes voor de dag kiezen. Ik ben een van die mensen die constant naar iets moet luisteren om goed te kunnen functioneren. Afgezien daarvan heb ik niet het gevoel dat mijn koffieroutine heel anders is dan die van andere koffieprofessionals. Mijn favoriete schepen zijn nu de v60 en de Chemex (als ik ook koffie zet voor mijn partner!)

Wat is de kwaliteit die je het beste vindt aan koffie?

Dat is een moeilijke. Er zijn zoveel geweldige kwaliteiten als het gaat om koffie: sociaal, cultureel en natuurlijk… smaak!

Ik drink al sinds mijn kindertijd koffie, woon in een Latinx-huishouden, het is altijd mijn tweede natuur geweest. Koffie is niet alleen een ‘wakker worden’-regime voor mij, het creëerde altijd een ontmoetingsruimte voor mij, voor familie en vrienden. Ik hou ook van brouwen in de avond, vooral na het avondeten.

Ik denk dat de kwaliteit die ik het leukst vind, is dat het geen grenzen kent. Het is een drank die over de hele wereld kan worden gedeeld en geconsumeerd. Ik zou op dit moment naar een ander land kunnen vliegen en nog steeds de drank kunnen waarderen die ik opgroeide. Het is iets dat zoveel culturen bij elkaar heeft gebracht en over de oceanen heeft geprezen. Over het algemeen is het gewoon een raddrankje dat we allemaal consumeren.

Beste nummer om op dit moment koffie op te zetten.

Mijn go-to-vibes zijn de laatste tijd veel “droevige yeehaw”. Cowpoke van Colter Wall staat deze week op repeat.

Heb je een favoriet kledingstuk om koffie in te zetten?

Gewoon een paar goede oude pyjama’s en knusse sokken. Ik ben vrij eenvoudig.

Wat was de laatste kop koffie die je genoot?

Het laatste kopje waar ik echt van heb genoten was van Blip Koffiebranders hier in KCMO – het was een Costa Ricaanse Naranjo. Ze zijn niet alleen in de buurt van waar ik momenteel woon, maar ze hebben consequent koffie geproduceerd waar mijn partner en ik allebei dol op zijn.

Welk probleem in koffie vind je het belangrijkst?

Vertegenwoordiging en diversiteit van mensen op de werkvloer is een steeds grotere zorg voor mij. Als Queer-Latinx-persoon was het altijd moeilijk om “mezelf” in andere winkels te zien. Dit was een element waardoor ik in het verleden bijna wegliep, omdat ik altijd de enige BIPOC-persoon in een café werd. Ik had niet het gevoel dat ik mensen had om mee te verbinden op cultureel niveau. Het is moeilijk om in een industrie te werken die dominant wordt tentoongesteld door cisgender blanke mannen, maar dit is ook waarom ik blijf.

Ik wil die persoon zijn die andere BIPOC/queer-mensen laat zien dat we in koffie thuishoren, en dit is een carrière die we kunnen nastreven. Ik zie de verandering langzaam plaatsvinden in de VS, maar er is nog zoveel meer werk te doen. Er is een overvloed aan praktijken die radicaal moeten worden gewijzigd om deze industrie te laten groeien, vooral de sociale media van een café. Het is moeilijk om een ​​café binnen te lopen, wetende dat hun aanwezigheid op sociale media de BIPOC-gemeenschap niet viert. Er is een discrepantie tussen degenen die in de koffie-industrie willen zijn en wie wordt weergegeven op een sociaal platform van coffeeshops.

Welke oorzaak of welk element in koffie drijft jou?

Het feit dat we steeds meer leren over koffie op moleculair niveau, houdt me op de been. Naarmate we meer tools ontwikkelen en de wetenschap achter de mechanica van koffie en de apparatuur begrijpen, wil ik hier blijven om de nieuwe ontdekkingen te zien!

Welk probleem in koffie wordt volgens jou kritisch over het hoofd gezien?

Een probleem dat naar mijn mening sterk over het hoofd wordt gezien, zijn de wervingspraktijken. Te lang hebben cafés alleen barista’s aangenomen die hun personeel aanbeveelt (meestal vrienden). Hoewel dit misschien goed is om te binden, helpt dit de industrie niet naar buiten te kijken naar andere mensen die misschien ook goed bij elkaar passen. Zeker in een café dat voornamelijk bestaat uit cisgender blanke mannen. Cafés vallen in deze eindeloze cyclus van het aannemen van dezelfde demografie op basis van dit ‘inhuren vanuit de binnenste cirkel’.

De leiding van deze cafés moet hun werkwijze uitbreiden met betrekking tot de manier waarop ze mensen aannemen en waar ze vacatures plaatsen. Breid hun wervingsproces uit naar degenen die geen café-ervaring hebben! De meeste barista’s die al “barista-ervaring” zullen hebben, zullen in die typische demografie zitten. Als we de verandering doorvoeren om mensen aan te nemen buiten deze normen, zullen we een kleine positieve verandering in diversiteit binnen het sollicitatieproces gaan zien.

Heb je al vroeg in je leven een “godshot” of een levensveranderend moment van koffieonthulling meegemaakt?

Er was één specifieke koffie die me echt in beslag nam in “oh mijn god – dit is hoe koffie kan smaken???” en het was een (ik wil zeggen) een blend genaamd “Party” van Madcap Koffie. Het was overweldigend fruitig en chocoladeachtig! Ik had nog nooit zo’n koffie in mijn leven meegemaakt. Het gaf me dat gloeilamp-moment van steeds meer koffies te willen ontdekken die zo zouden kunnen zijn. Koffie die zo krachtig en elektrisch kan zijn!

Als je een baan in de koffie-industrie zou kunnen hebben, wat zou dat dan zijn en waarom?

Echt, zolang ik me in een positie van onderwijs en opleiding bevind, ben ik op mijn gelukkigst. Ik vind het heerlijk om barista’s iets nieuws te leren en om getuige te zijn van die “a-ha!” momenten. Die opeenstapeling van heelheid en waarde bouwt zich op in mijn hart als er iets klikt voor iemand voor mijn neus. Het geeft me gewoon zoveel voldoening.

Wie zijn jouw koffiehelden?

Ik denk niet dat ik specifieke helden in gedachten heb. Ik ben op een punt beland dat ik elke koffieprofessional die ik kan op sociale media begin te volgen! Iedereen die in de koffie-industrie werkt en probeert te helpen bij het creëren van positieve verandering, is in mijn ogen een held. Ik weet dat dat misschien smakeloos lijkt en niet echt het antwoord dat werd gezocht, maar er zijn zo veel ongelooflijke mensen die proberen een verandering in het veld aan te brengen, ik word overweldigd door de gedachte om slechts een select aantal te beschrijven.

Als je koffie kon drinken met iemand, levend of dood, met wie zou dat dan zijn en waarom?

ZO VEEL MENSEN!

Maar als ik er een zou moeten kiezen… zou het Neil deGrasse Tyson moeten zijn.

Naast koffie ben ik ook gepassioneerd door ruimte en astrofysica. Ik heb mezelf altijd voorgehouden dat als ik geen koffie zou zetten, ik theoretische fysica/astronomie zou nastreven. Ik zou graag koffie met hem willen drinken en hem gewoon horen praten over de kosmos.

Heb je koffiebegeleiders?

Mijn mentor die het dichtst bij mij staat, zou Joe Marrocco zijn. Sinds de eerste dag heeft hij niets dan lof en steun voor mij getoond. Omdat ik niet veel mannelijke rolmodellen in mijn leven heb, is Joe een licht in de tunnel geweest. Hij heeft me in korte tijd in mijn koffiecarrière zo veel laten groeien, dat ik niet zeker weet hoe ik onder woorden moet brengen hoeveel zijn begeleiding voor mij heeft betekend. Hij is ook een dierbare vriend geweest voor zowel mijn partner als ik (en onze hond, Bones). Zijn inspanningen voor het creëren van groei bij mensen zijn niet ongezien gebleven. Zijn aandacht voor detail en schat aan kennis is onberispelijk. Ik hoop ooit net zo deskundig te zijn als hij!

Een andere koffiementor die mij na aan het hart ligt, is Kathy Altamirano. Kathy is de afgelopen jaren in mijn leven geweest en onze relatie is sindsdien alleen maar gegroeid. Toen ze bij Counter Culture was, hielp ze me bij de opening van een winkel die ik mede-oprichtte in Fort Worth, Texas. Om een ​​andere gekleurde vrouw in koffie te zien werken en andere gekleurde mensen te zien, is zij de verwerkelijking van een droom die uitkomt. Ze is een van de meest authentieke en zorgzame mensen die ik heb mogen ontmoeten. Ze heeft me geholpen in mijn donkerste tijden en heeft me op mijn best verdedigd. Kathy is een perfecte weergave van wat deze industrie zou moeten zijn.

Wat zou je willen dat iemand je had verteld toen je voor het eerst met koffie begon?

Groei in koffie zal niet altijd naadloos zijn. Wat we met onze tijd doen, moet in overeenstemming zijn met ons geluk.

Het zal een zware strijd worden, maar de inspanningen zullen het uiteindelijk waard zijn.

Waar zie jij jezelf in 2042?

Josh (mijn partner) en ik dromen ervan om hopelijk de rest van ons leven in Japan te wonen. Als we geluk hebben, kan ik misschien iets koffie-georiënteerds doen terwijl ik daar ben. De tijd zal het leren!

Dank u!

De Sprudge Twenty Interviews worden gepresenteerd door: Pacific Barista-serie. Bezoek sprudge.com/twenty voor een volledige lijst van Sprudge Twenty-honneurs voor 2022.


creditSource link

ZIE JE GEDACHTEN

Leave a reply

Kaffeedehopduvel.be
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart